dimecres, 6 de juliol del 2011

Sobre biblioteques privades

Coberta del Llibre

Willes, Margaret. Reading matters: five centuries of discovering books. New Haven : Yale University Press, 2008.

Avui seguim amb les recomanacions de lectures per l'estiu. Margaret Willes en el seu llibre ens proposa explorar nou biblioteques privades de l'àmbit anglo-saxó de diferents èpoques històriques. Algunes de personatges ben coneguts com Samuel Pepys o Jefferson i d'altres que no ho són tant com Charles Winn.

De cada biblioteca, Willes ens n'explica: una visió de la vida, preparació, ocupació i principals interessos del propietari; els detalls més físics: l'ùbicació, l'estil arquitectònic, la decoració la distribució dels llibres; el tipus de llibres i matèries que contenia; i, sobretot els canals d'adquisició que seguia el propietari per fer-se amb els llibres del seu interès.

M'han resultat especialment interessants els capítols dedicats a la biblioteca de Thomas Jefferson - que va reunir tres col·leccions al llarg de la seva vida, una de les quals va ser venuda al Congrés dels naixents Estats Units i es convertí en l'embrió de la Library of Congress -; el capítol dedicat a les societats de lectura britàniques, on s'explica com funcionaven aquestes societats en les què un grup d'habitants d'alguna regió allunyada de la capital pagaven una quota per poder adquirir llibres que s'anaven prestant.

En definitiva ens trobem davant d'un llibre que ens permet conèixer més sobre els hàbits lectors de la societat anglosaxona i alhora sobre el comerç del llibre a Anglaterra i, al mateix temps, és una lectura amena ideal per l'estiu.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada