dimecres, 13 de juliol del 2011

Bibliografia material


Tanselle, G. Thomas. Bibliogaphical Analysis: a historical introduction. New York : Cambridge University Press, 2009.

L'objecte d'aquest llibre és justament el que s'indica en el títol: oferir una breu introducció - unes 88 pàgines - sobre el desenvolupament de la bibliografia material al llarg del temps i un estat de la qüestió de la disciplina en l'actualitat.

El primer capítol del llibre es concentra en fer un repàs històric del sorgiment i evolució de la disciplina, presentant-nos les teories dels seus màxims exponents: com Badshow, Hinmann, Fredson Bowers, McKenzie, o Gaskell.

En una segona part del llibre, l'autor explica les principals tècniques d'anàlisi que s'han empleat als impressos del segle XVI-XVII, als del XVIII-XIX i als del XV, tot assenyalant qui va introduir aquestes tècniques i els pros i contres que presenten.

El llibre conclou amb una secció on es repassa el triple anàlisi amb el què es pot enfocar l'estudi de les tècniques d'impressió i disseny del llibre: un anàlisi psicològic, un anàlisi cultura i un d'estètic.

L'obra es complementa amb un ampli apartat de bibliogràfia ordenada alfabèticament per autors i també temàticament (molt més útil pels professional que, amb una mirada, podem obtenir tres o quatre referències sobre els temes que més ens interessen).

Una lectura molt recomenable tan pels que s'inicien en la matèria com pels que estan interessats en saber-ne més.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada