dijous, 30 de juny del 2011

Shakespeare and Company

Sylvia Beach James davant de la seva llibreria Shakespeare and Company




El 1920 una noia americana, Sylvia Beach James, va obrir a la riva esquerra del Sena una llibreria que estava destinada a ser una de les més conegudes del món: Shakespeare and Company. La botiga estava situada a la rue de l'Odeon i per ella s'hi van passejar escriptors tan famosos com Ezra Pond, Ernest Hemingway, o James Joyce - a qui podeu veure a la fotografia que encapçala aquesta nota- Scott Fitzgerald, Gertrude Stein, Andre Gide i molts d'altres. La Sylvia va saber establir amb tots ells una relació que va trascendir la mera transacció comercial, els seus clients eren també els seus amics.

No contenta amb oferir una llibreria on es podia trobar una tria d'allò més selecta de literatura anglesa i francesa, la Sylvia també va fer incursions en el terreny editorial i s'aventurar a publicar l'Ulysses de Joyce que havia estat prohibit tan als Estats Units com al Regne Unit.

La seva aventura comercial va durar fins a 1941 quan, en el Paris ocupat de la Segona Guerra Mundial, els alemanys van fer-li tancar la llibreria. Després de la guerra el món havia canviat massa i Sylvia no es va veure en cor, o simplement no va voler tornar a reobrir la seva llibreria.

Emperò va consignar els seus records en un llibre que us recomano vivament ara que s'apropen les vacances i potser tindrem temps per llegir per plaer: Beach, Sylvia. Shakespeare and company. Barcelona : Ariel, 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada