dimarts, 21 de juny del 2011

La biblioteca d'Aby Warburg




Aquest any la llibreria La Central ens ha obsequiat amb la publicació del llibre Imágenes cifradas: la biblioteca magnética de Aby Warburg. L'autor de l'obra, Francisco Yvars, en tot just 89 p. ens fa una semblança intel·lectual i personal del personatge i de l'orígen i motivacions de la seva biblioteca.

Aby Warburg fou un personatge ben curiós. Nascut a Hamburg, fou el primogènit d'una família jueva de banquers, perfectament assimilada a la cultura alemanya. De ben jove ja mostrà un notable interès per l'estudi de les humanitats i, sobre tot, de l'art. Després de formar-se en diverses universitats alemanyes, Aby va arribar a un curiós acord, gairebé bíblic, amb els seus germans: ell renunciava als seus drets de primogenitura de regir els negocis familiars i, a canvi, els seus germans li passaven una pensió i li garantien que li comprarien tots els llibres que volgués. Aquest fou l'inici de la seva biblioteca, dedicada a la iconografia, instal·lada ara a l'Institut Aby Warburg de Londres on fou traslladada des de Hamburg al 1929.

Aby Warburg

Però sens dubte, el que ens hauria de sorprendre, és el peculiar sistema de classificació que va fer servir per ordenar els seus llibres. Creia que per ordenar els llibres a les prestatgeries no només calia tenir en compte la categorització per matèries sinó que també calia vigilar amb el que anomenava "bon veïnatge". A partir del seu tema d'estudi central: la pervivència del món antic i clàssic, anava col·locant els llibres de la manera en la que li suggeria les seves associacions d'idees. Creava,  així, una classificació del tot subjectiva, personal i en constant evolució, ja que variava en funció de les seves investigacions. Fruit d'aquesta curiosa sistemàtica sorgí la seva obra Atlas Mnemosyne. Però no us explico més, llegiu el llibre que està molt bé!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada