dimecres, 23 de novembre del 2011

Casanova


La Bibliothéque Nationale de France ha fet una d'aquelles exposicions virtuals que a mi tant m'agraden. En aquest cas dedicada a la figura de Giacomo Casanova. I us preguntareu, i com és que la BNF li dedica una exposició? Molt senzill, aquesta institució posseïx el famós diari manuscrit d'aquest personatge.

Per a molts el nom Casanova evoca immediatament històries de faldilles, però evidentment tots sabem que això només fou una de les vesants d'aquest polifacètic personatge. Viatger infatigable, després d'una infantesa malaltissa va deixar ben aviat la seva ciutat natal de Venècia per anar a voltar món. Apassionat del joc va introduir el sistema de les loteries estatals. Intel·lectual i amant de les arts comptà entre els seus amics amb nombrosos artistes, sense anar més lluny fou un gran amic de Da Ponte el famós llibretista que treballà per Mozart i, fins i tot es diu que ell podria haver participat en el llibret del Don Giovanni, tema que - dit sigui de pas - li escauria d'allò més.

El diari d'aquest extraordinari personatge, que acabà - ves qui ho hauria de dir - treballant de bibliotecari del comte Waldstein un noble de Bohèmia, ens situa immediatament a l'Europa de les grans corts del segle XVIII. Interessat per tot, Casanova ens retrata la cultura, la societat, l'economia i la política del seu temps, tot això amanit amb els detalls de les seves conquestes amoroses. 




  Però Casanova fou, abans que res, un home lliure que visqué la seva vida sense lligams i que reflexionà sobre el temps i la societat que li tocà viure sense perjudicis. Tot un llibertí!!!

  De tot això i molt més encara tracta l'exposició de la BNF. Visiteu-la: Casanova!!!

1 comentari: