divendres, 2 de setembre del 2011

Exposició sobre l'escriptura a la BNF



Ja sabeu com m'agrada recomenar-vos exposicions de tant en tant. Aquesta m'ha resultat especialment interessant es tracta d'una exposició virtual de la BNF sobre l'escriptura en el seu sentit més ampli. Quan parlem d'escriptura un immediatament pensa en els diferents tipus d'alfabets existents al món i, evidentment, això ho trobem a l'exposició. Aprofitant l'extens fons documental custodiat a la BNF trobem exemples de la majoria de escriptures del món que es mostren acompanyats de comentaris sobre com funcionen, en quina direcció es llegeixen, a quin sistema pertanyen - fonogràfic o ideogràfic - i dins dels fonogràfics si tenen o no vocals i si són sil·làbics o registren cada fonema per separat.

Però està clar això només és la punta de l'iceberg. Però, és clar, quan es va iniciar l'escriptura? A qui se li va ocorre? A moltes cultures l'escriptura fou considerada com un regal dels déus i, per tant, va estar lligada molts mites religiosos.

Tanmateix l'escriptura no es pot plasmar sense un suport escriptori i tot un seguit de materials - tintes, plomes, tampons, ordinadors, etc.- que ens permetin plasmar els codis escriptoris.


D'escriptures n'hi ha de molts tipus criptogràfiques, notacions musicals, numèriques. I, com es desxifren aquestes escriptures? Quina forma agafen? I la tipografia? I la caligrafia? I la grafologia? I els signes de puntuació? quan s'originen? per a què serveixen?


La resposta a tots aquests interrogants i molt més, com sempre fantàsticament explicat ho trobareu a aquesta exposició de la BNF: L'aventure des écritures



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada